A A A K K K
для людей із порушенням зору
Агрономічна сільська рада
.

Свято Андрія

Дата: 13.12.2020 20:59
Кількість переглядів: 438

Одне з найбільш шанованих молодіжних свят Калита, або Андрія. Святкується воно увечері 13 грудня за новим стилем, або ж 31 листопада за старим. Тобто за старим стилем це відбувалось в ніч з листопада на грудень, в ніч напередодні зими. Воно співпало із значно пізнішим християнським святом апостола Андрія Первозванного – основоположника української православної церкви    Свято Андрія святкують за стародавніми звичаями, а саме: студенти перших курсів цей день готують страви, які обов’язково мають бути пісними: різноманітні каші, капусняки, горох, голубці, гриби, риба і варенички, з чим їх тільки не готували з капустою і картоплею, з смаженою цибулею і квасолею, вишнями, а також спеціально позначені для хлопців з сіллю, перцем, мукою, попелом або клоччям. Приготовані ними страви продаються на ярмарку який також проходить у коледжі. Всі бажаючі можуть купувати страви на свій смак, та обмінюватися ними.

    Свято Андрія є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки й дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя.

    Хоч Андрій Первозванний християнський святий, але звичаї і обряди цього свята мають стародавній, дохристиянський характер – ритуальне кусання калити, вгадування майбутньої долі, закликання і ворожіння.

Напередодні в Бохоницькому сільському клубі відбулося святкування Андрія за всіма українськими звичаями та традиціями. Це свято відзначається тут щорічно разом з веселими забавами, кусанням калити та поїданням вареників.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь