A A A K K K
для людей із порушенням зору
Агрономічна сільська рада
.

Чорнобиля гіркий полин

Дата: 26.04.2021 07:40
Кількість переглядів: 656

Чорнобильська атомна електростанція принесла найбільшу екологічну катастрофу, найбільше планетарне потрясіння. Ця трагічна подія назавжди увійшла в історію людства як «аварія століття».

26 квітня – є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу.

В ніч на 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС сталися вибухи, внаслідок яких повністю було зруйновано реактор четвертого енергоблоку. У повітря потрапили радіоактивні речовин, що з вітром розсіялися над Україною і багатьма країнами Європи. Техногенна катастрофа забрала життя численних її ліквідаторів, які, особливо в перші дні, навіть не здогадувалися про загрозу, яку несе радіація. Ціною власного життя і здоров’я вони ліквідували пожежу на станції і далі проводили роботи на аварійному блоці і навколо нього. 30-кілометрова територія навколо ЧАЕС стала пусткою: населення було евакуйовано. Наслідки Чорнобильської аварії ще довго щемітимуть болем за тим, як людина може стати жертвою неконтрольованого використання власних технічних розробок.

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

В Агрономічній громаді також долучилися до відзначення 35-річчя аварії на Чорнобильській АЕС. Напередодні запросили мешканців, які брали активну участь в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Нагородили їх грамотами, пам’ятними медалями та подарунками. На святі були присутні гості, зокрема, депутат обласної ради Олександр Масленніков; сільський голова Сергій Сітарський; заступник начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму Гаврилюк Лілія; директор Центру культури та дозвілля Агрономічної сільської ради – Сенчишина Карина; депутат Агрономічної сільської ради – Наталія Бунза; голова районної спілки чорнобильців Демчук Микола; голова Вінницької міської ГО «Союз Чорнобиль України» Ястремський Михайло, його заступник Арабський Іван та член правління Пшеничний Павло; голова ветеранської організації Агрономічної Ковальчук Олександр; директор Бохоницької СЗШ І-ІІІ ступенів Пащенко Галина.

Під час свята відбулася презентація книги Михайла Микитовича Ястремського «Шлях у 25 років», яка була видана до 25-річчя створення спілки.

Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь