A A A K K K
для людей із порушенням зору
Агрономічна сільська рада
.

Як відновити втрачені документи про вищу освіту

Дата: 27.07.2021 19:52
Кількість переглядів: 317

Починаючи з 2014 року, чимало українців були вимушені залишити своє житло на тимчасово окупованих територіях та шукати порятунку в інших регіонах країни. Дуже часто, прибуваючи до нового місця проживання, вони стикаються з великою кількістю проблем, пов’язаних з побутом, фінансовими справами, житловими умовами та різними питаннями юридичного характеру.

Серед основних проблем – відновлення документів, зокрема, документів про вищу освіту. Відновити такі документи іноді буває доволі складно, оскільки навчальний заклад, де здобувалась освіта, і уся його документація може залишитись на непідконтрольній території або заклад вже було ліквідовано.

Проте, у національному законодавстві містяться норми, що регулюють питання відновлення або видачі дублікатів документів про освіту для внутрішньо переміщених осіб. 28 травня 2014 року наказом Міністерства освіти і науки України № 655 було затверджено Порядок замовлення та видачі документів про вищу освіту державного зразка та додатків до них випускникам вищих навчальних закладів, розташованих на тимчасово окупованій території України, у 2014 році (далі – Порядок).

Цим Порядком врегульовується питання видачі документів про вищу освіту та їх додатків особам, які є випускниками вищих навчальних закладів до 2014 року включно, які знаходяться на тимчасово окупованій території.

Важливо знати алгоритм дій для отримання дубліката документа про вищу освіту. Так, особа може звернутись із відповідною заявою до Міністерства освіти і науки України (далі – МОН), у разі якщо вона:

  • виконала увесь навчальний план;
  • пройшла державну атестацію у своєму вищому навчальному закладі, який розташований на окупованій території;
  • відмовилась отримувати документ про освіту, що не відповідає українському законодавству.

До заяви додається копія документа, що посвідчує особу, а також академічна довідка чи залікова книжка (за наявності).

У разі якщо особа отримала у 2014 році документ про вищу освіту, зразок якого не відповідає національному законодавству, вона також звертається до МОН з заявою, до якої додається копія документа, що посвідчує особу і копія отриманого документа про вищу освіту (зразок якого не відповідає законодавству), отриманий у вищому навчальному закладі, що знаходиться на окупованій території.

У випадку подання вищезазначених заяв, МОН визначає вищий навчальний заклад, який забезпечить виготовлення і видачу документ про вищу освіту і додатка до нього.

При цьому слід пам’ятати, що інформація, яка стосується навчання випускника (курс, рік навчання, напрям підготовки (спеціальність)), обов’язково перевіряється у Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО) для підтвердження достовірності факту здобуття освіти.

У разі закінчення навчального закладу до 2014 року, дублікат документа про вищу освіту державного зразка та додаток до нього також можна отримати, подавши відповідну заяву МОН.

В свою чергу, МОН визначає заклад освіти в іншому регіоні (на підконтрольній українському уряду території), який має виготовити дублікат документа про вищу освіту. У дублікаті документа зазначається найменування закладу, де дійсно навчалась особа, а також підпис, печатка, прізвище, ініціали та посада керівника того вищого навчального закладу, який здійснював виготовлення дубліката.

У випадку відмови МОН у визначенні вищого навчального закладу, який має забезпечити виготовлення і видачу документа про вищу освіту і додатка до нього, випускник може у судовому порядку захистити свої права.

Цивільним процесуальним законодавством України передбачено можливість для громадянина звернутись до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення. Скориставшись такою формою звернення до суду, особа може отримати судове рішення, яке буде встановлювати факт закінчення певного навчального закладу. Таке рішення суду буде обов’язковим на усій території України, і наддасть можливість особі підтвердити здобуття вищої освіти.

При подачі такої заяви до суду, необхідно вказати:

  • який конкретно факт необхідно встановити;
  • причини неможливості отримати документи, що встановлюють даний факт у досудовому порядку (відмова МОН, яка і підтвердить таку неможливість);
  • усі можливі докази, що можуть підтвердити встановлюваний факт.

За подачу заяви до суду про встановлення факту, що має юридичне значення потрібно сплатити судовий збір, який становить 0,2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня року, в якому подається заява (у 2021 році, така сума судового збору становить 454 гривні), крім випадків, коли заявник звільнений від сплати судового збору відповідно до норм Закону України «Про судовий збір».

Внутрішньо переміщені особи – це та частина українського суспільства, яка стикається з проблемами, більшість яких є нетиповими для інших громадян, в тому числі юридичного характеру. Отож, слід зазначити, що вони можуть звернутись до будь-якого місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги і безоплатно отримати послугу зі складання заяви про встановлення юридичного факту до суду.

          Також детальну інформацію щодо отримання безоплатної правової допомоги можна дізнатися, зателефонувавши за номером «гарячої лінії» системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). За згаданою «гарячою лінією» можна отримати консультацію з правових питань, дізнатися інформацію щодо актуальних адрес центрів та з’ясувати інші питання функціонування системи надання безоплатної правової допомоги.

Вінницький місцевий центр з надання безоплатної 
вторинної правової допомоги
21021, Україна, м. Вінниця, вул. Порика, 29
Телефон / факс:
 (0432) 56-01-80; 38 (098) 00 26 774, 38 (098) 67 87 593;

Email: vinnytsya1.vinnytsya@legalaid.vn.ua

Барське бюро правової допомоги 
м. Бар
вул. Героїв Майдану, 6
E-mail: 
barske@legalaid.vn.ua
Тел.: (04341) 2-15-55

 

Вінницьке бюро правової допомоги
м. Вінниця
вул. Хмельницьке шосе, 17
E-mail: 
vinnytske@legalaid.vn.ua
Тел.: (0432) 66-14-72

 

Жмеринське бюро правової допомоги
м. Жмеринка
вул. Валерія Брезденюка, 19
E-mail: 
zhmerynske@legalaid.vn.ua
Тел.: (04332) 5-23-78

Тиврівське бюро правової допомоги
смт Тиврів
вул. Шевченка, 5
E-mail: 
tyvrivske@legalaid.vn.ua
Тел.: (04355) 2-15-77

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь