ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ВІННИЦЬКЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМУЄ
Відповідно до оперативних повідомлень з початку 2022 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 34 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 302 особи, з них 138 дітей (45,7 %), у тому числі після введення воєнного стану зареєстровано 27 спалахів, внаслідок яких постраждало 249 осіб, з них 103 дитини (41,4 %). За аналогічний період 2021 року працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 36 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 427 осіб, з них 319 дітей (74,7 %). Всього за 6 місяців 2022 року спалахи зареєстровано на території наступних областей (другою цифрою зазначено кількість спалахів після введення воєнного стану): у Львівській області - 12/11, Одеській - 4/3, Дніпропетровській - 3/3, Запорізькій та Київський - 3/2, Тернопільській - 2/2, Полтавській - 2/1, Закарпатській, Івано-Франківській - 1/1, Черкаській та Чернівецькій - по 1/0, м. Київ - 0/1 спалах. За 6 місяців 2022 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: 5 спалахів зареєстровано у дитячих закладах (заклади дошкільної освіти - 4, школи - 1); 6 спалахів - у побуті; 6 спалахів, пов’язані із закладами громадського харчування; по 1 - з їдальнею промислового підприємства та установи виконання покарань; у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб - 15 спалахів. За оперативними даними у поточному році 8 спалахів викликано вірусами (рота норовірусами), 1 спалах - шигелами, 5 - сальмонелами, 12 - іншими бактеріальними збудниками, при 5 спалахах -збудника не встановлено, при 1 - хворі не обстежувалися, при 2 – дослідження тривають. Передача збудників інфекції в 2022 році відбувалася: харчовим шляхом - 19 спалахів, контактно - побутовим шляхом - 9, при 3 - фактори та шляхи інфікування не встановлено, забруднена вода стала фактором передачі при 1 спалаху, триває санітарно-епідеміологічне розслідування 2 спалахів.
Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби за 6 місяців 2022 року взяли участь у розслідування 43 випадів ботулізму з 46 постраждалими, 2 хворих померло. Летальні випадки зареєстровані у Львівській та Чернігівській областях, пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та риби, придбаної в місці стихійної торгівлі. Серед всіх випадків ботулізму після початку введення воєнного стану зареєстровано 39 випадків, з 41 постраждалим. Необхідно відмітити, що саме в червні значно ускладнилася епідемічна ситуація щодо захворюваності на ботулізм. Було зареєстровано 20 випадків ботулізму з 20 постраждалими, майже стільки, скільки за 5 попередніх місяців. За аналогічний період 2021 року було взято участь у розслідуванні 43 випадків захворювання на ботулізм з 46 постраждалими, серед яких померло 5 хворих. За оперативними результатами розслідування випадків ботулізму у 2022 році встановлено, що 18 випадків з 21 постраждалим пов’язано з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 13 випадків з 14 постраждалими, овочеві консерви - 3 випадки з 4 постраждалими та рибні 3 консерви - 2 випадки з 3 постраждалими), 18 випадків пов’язано із в’яленою, жареною рибою (13 - домашнього виготовлення, 4 - придбаною в місцях стихійної торгівлі, 1 - невідомого походження). У 6 випадках захворювання ймовірно пов’язано з продукцією промислового виробництва (5 - рибна продукція, 1 - м ’ясна). Наразі у 5 випадках санітарно-епідеміологічне розслідування триває.