Профілактичні заходи задля недопущення захворювань риби
Спеціалісти Вінницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу серед власників рибних господарств, (фізичних та юридичних осіб), щодо важливості вчасного проведення профілактичних заходів шляхом паразитологічного та гідрохімічного моніторингу задля недопущення паразитарних та інфекційних захворювань риби, а також підвищення ефективності їх діяльності та якості продукції. З цієї нагоди наголошуємо, що на рибопродуктивність ставків суттєво впливає їх епізоотичний стан. Випадки значної загибелі риб реєструються у водоймах області досить часто, конкретні причини їх різноманітні. Основними чинниками, які сприяють виникненню хвороб риб та їх загибелі є безконтрольне перевезення риби, порушення карантинних заходів включаючи обов’язкові лабораторні дослідження та обстеження водоймищ, низька біотехнічна культура та якість кормів, погіршення умов вирощування, антропогенне забруднення водойм. Профілактика хвороб риб повинна стати обов'язковою і здійснюватися не лише при безпосередній загрозі епізоотії, але й на всіх етапах вирощування риби. Труднощі у попередженні захворювань зумовлюються нехтуванням операторами ринку рибництва лабораторної діагностики та радикальних засобів боротьби.15:10 01.07.2024